Taškas vietoj kablelio klaviatūroje

Santrauka tingintiems skaityti: spauskite čia ir siųskitės lietuviško klaviatūros išdėstymo tvarkykles su tašku vietoje kablelio.

Aš truputį apšalęs. Panašu, kad populiarių, ir – kas keisčiausia – lietuviškų buhalterinių programų autoriai iki šiol nežino, kad Lietuvoje skaičiaus dešimtainė dalis skiriama kableliu. Lyg to nebūtų gana, jie net nesugeba „paimti“ atitinkamos nuostatos iš operacinės sistemos, vietoj to tiesiog reikalaudami visur dėti tašką.

Bet gamykliniai lietuviški „Windows“ klaviatūros išdėstymai, irgi neatsižvelgdami į pasirinktą lokalės nuostatose skyriklį, visada deda kablelį. Ir štai šioje vietoje iškyla didelis nepatogumas – buhalteriams tenka junginėtis tarp išdėstymų, kas, aišku, yra nepatogu ir painu, arba įvedinėti tašką pagrindine klaviatūros dalimi, kas irgi yra nepatogu.

Todėl buhalterinių programų kūrėjai platina „sprendimą“. Štai tokiu pavidalu. Jeigu tingite tą pavidalą nagrinėti patys, tai papasakosiu: parsisiunti *.zip failą, jį išskleidi, nukopijuoji išskleistą *.dll failiuką į \Windows\System32\, tada dukart spusteli *.reg failiuką, kad jo turinys būtų įterptas į „Windows“ registrą. Pastaruoju žingsniu registre perrašomas raktas, nurodantis, kurioje vietoje yra lietuviškas klaviatūros išdėstymas. Taigi, visa tai atlikę, įprasto gamyklinio išdėstymo savo kompe nebematote ir jo pasirinkti nebegalite (nors jis niekur nedingsta, ir, vėl paredagavus registrą, jį galima susigrąžinti).

Deja, tas „sprendimas“ neveikia su 64 bitų „Windows“ sistemomis, todėl tokių sistemų naudotojams buhalterinių programų kūrėjai ir nevisai oficialus tų programų suportas pataria tiesiog naudoti anglišką išdėstymą skaičiams įvesti. Vienu žodžiu, situacija verta mažų mažiausiai facepalm veiduko.

Kadangi panašu, kad niekas šitos problemos iki šiol bent kiek normaliau neišsprendė, pasinaudosiu proga ir tai padarysiu aš (o tuo pačiu žmonėms „iškišiu“ lietuviškas kabutes ir porą kitų malonių smulkmenų). Taigi, mielieji, jeigu vietoje kablelio norite rašyti tašką, spauskite čia ir siųskitės išdėstymą su dešimtainiu tašku. Jį įdiegus, teliks išjungti esamą lietuvišką išdėstymą per Valdymo skydą, ir galėsite rašyti lietuviškai, skaičių daliai „po kablelio“ atskirti naudodami tašką. Sėkmės!

2 komentarai apie “Taškas vietoj kablelio klaviatūroje

  1. Taip, patvirtinu. Už lango 2017 metai, o Rivilėje iki šiol trupmeninė dalis atskiriama tašku… Tai kažkokia beprotybė, programa nepigi, o lietuviški programuotojai by default nesugeba va tokio elementarios smulkmenos pataisyti. Aukštųjų technologijų kraštas…

    1. Ir kuo toliau susipažįstu su Rivile, tuo labiau man ji nepatinka. Taškas vietoj kablelio priveda prie tokios situacijos: užsimeršęs kad čia reikia naudoti amerikonišką dešimtainę dalį, įvedu kainą sąskaitoje, pvz., 1,23 t.y. vienas euras 23 centai – Rivilė kablelį ignoruoja ir įrašo 123.0000 t.y. šimtas dvidešimt trys. Aš nesuprantu kaip ir kam šovė į galvą pakeisti kablelį tašku?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *