Viso dydžio ekraninė klaviatūra „Windows“ sistemose

„Windows 8“ ir „Windows 10“ suteikia galimybę greitai įjungti arba išjungti ekraninę klaviatūrą. Šią klaviatūrą jie pavadino „jutikline“ mat kažkodėl nusprendė ją palikti lygiagrečiai su ankstesnėse versijose egzistavusia Ekraninės klaviatūros programa.

Tačiau numatytuoju atveju ta „jutiklinė“ klaviatūra, ar bent jau lietuviškas jos išdėstymas, yra tokia pusiau neįgali – dalį lietuviškų savitųjų raidžių (pavyzdžiui, raidę „ė“) galima įvesti vienu spustelėjimu, kai tuo metu kai kurios kitos (pavyzdžiui, „ą“) įvedamos, ilgiau palaikant nuspaustą pamatinę raidę (šiuo atveju „a“). Pripažinkite – nelabai patogu. Štai kaip ta jutiklinė klaviatūra atrodo įprastu atveju:

„Windows 10“ jutiklinė klaviatūra su gamykliniu lietuvišku išdėstymu

Nuspaudus mygtuką su kalbos santrumpa, esantį apačioje dešinėje, galima matyti, jog tą ekraninę klaviatūrą bent teoriškai galima perjungti į keturias būsenas. Deja, „viso dydžio klaviatūros“ būsenos mygtukas numatytai yra neaktyvus, išskyrus turbūt tik tą atvejį, kai naudojatės klaviatūros išdėstymu, aprašančiu tik šią būseną, pavyzdžiui, mano papildytuoju skaitmenų eilės išdėstymu. Šiandien, betaisydamas savojo išdėstymo aprašymą, kiek pagūglinau ir radau sprendimą šiai gamyklinių išdėstymų neįgalumo problemai, kuriuo dabar ir dalinuosi. Pasirodo, „Windows“ turi parametrą, kuriuo galima tą viso dydžio ekraninės klaviatūros būseną leisti arba uždrausti, ir, žinoma, jis by default yra drausti. Negana to, jei jūsų ekranas, kaip ir mano, nėra liečiamasis, tai jūs šio parametro reikiamoje vietoje net nerasite, mat „Microsoft“ manymu, jis jums nereikalingas.

Tačiau tai niekis. Perjungti jį galima ir kitu būdu – per „Windows“ registrą. Jei norite tai padaryti, parsisiųskite štai šį registro failiuką ir dukart jį spustelėkite. Kai jūsų bus paklausta, ar norite šį pakeitimą pritaikyti, spauskite „Taip“ (arba „Yes“ ar kokį kitą mygtuką, reiškiantį, jog sutinkate). Tai atlikus, ekraninėje klaviatūroje viso dydžio išdėstymo mygtukas taps aktyvus ir galėsite juo pasinaudoti. Kad būtų aiškiau, štai jis, apibrauktas raudonai:

Ekraninės klaviatūros būsenos perjungimas „Windows 10“ sistemoje

Jį spustelėjus, ekraninė klaviatūra atrodys šitaip:

„Windows 10“ jutiklinė viso dydžio klaviatūra su gamykliniu lietuvišku išdėstymu

Mano manymu, bent jau rašantiems taisyklingai lietuviškai, šitas išdėstymo variantas bus tikrai priimtinesnis už numatytąjį.

Pastaba: panašu, kad naujesnėse „Windows 10“ laidose jutiklinė klaviatūra taip patogiai pasiekiama tik įjungus planšetinio kompiuterio veikseną, o aukščiau aprašyta problema, kai jutiklinės klaviatūros neįmanoma perjungti į viso dydžio veikseną, pašalinta.

Šią informaciją „sužvejojau“ pas „Laptop Mag“ ir „Winaero“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *